Hop-thee is lekker, werkt rustgevend en geeft je kracht! Probeer het zelf en maak je eigen hop-thee met deze ingedriënten.

Ingrediënten hop-thee

  • 50 g hopbellen
  • 100 g blad van vrouwenmantel
  • 50 g salieblad
  • 50 g walnootblad
  • 50 g meidoorn-bloemen
  • 30 g lavendelbloemen
  • 30 g rozenbloemblaadjes
  • 50 g sint-janskruid

Zorg ervoor dat alle bladeren en bloemen gedroogd zijn voordat je de hop-thee gaat maken.

thee

Zo maak je zelf hop-thee

Meng alle ingrediënten in een grote kom en zet thee met dit mengsel. Zo simpel is het om hop-thee zelf te maken. Als je dagelijks 2 tot 4 koppen drinkt, helpt dat je om heerlijk te ontspannen en kalmeren. Ga uit van 1 el kruiden per kop.

Bevalt de hop-thee? Probeer dan ook eens:

Hop-melk

Verhit 2 tl hopbellen met 200 ml melk, laat dit 7 minuten trekken en zeef het aftreksel. Zoet de melk met honing. Kalmeert de zenuwen en helpt om in slaap te komen.

Hop-melk

Of Hop-zout

Trek 20 verse hopbellen uit elkaar, doe ze samen met 100 g grof zeezout in een vijzel en maak het mengsel fijn. Bewaar het zout in een goed afsluitbare pot.

hop in de tuin - shutterstock

Wat is hop?

Hop is een plant uit de hennepfamilie die ook in Nederland en België in het wild voorkomt. Waarschijnlijk komt hop oorspronkelijk uit China en overleeft het van nature het best in de gematigde en koude zone van het noordelijk halfrond. Maar doordat het wordt gebruikt voor de bierproductie, wordt hop nu eigenlijk over heel de wereld verbouwd. Ook in warmere gebieden, zoals Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Australië.

Hop is dus een van de bestanddelen van bier en eigenlijk is het plantje hiervoor ook wel het meest bekend. Voorheen werd het gebruikt als conserveermiddel, maar tegenwoordig wordt het vooral toegevoegd zodat het bier de bittere smaak krijgt. Deze smaak wordt gerealiseerd door zogeheten alfa- en betazuren die in hop zitten. Deze zuren zijn op zichzelf niet bitter, maar doordat bierbrouwers de hop koken, krijgen deze zuren een bittere smaak.

Anderen lezen ook:  Gemberthee: Recept + voordelen

Wil je zelf hop in je tuin? Kijk hier voor meer informatie.

LandIdee nieuwsbrief