Mierikswortel is een lekkere smaakmaker in de keuken, bijvoorbeeld bij zalm of rosbief. Maar wist je ook dat het scherpe aroma helpt bij een verstopte neus?

De oliën van mierikswortel werken ontstekingsremmend en slijmoplossend, wat verlichting kan brengen bij bijvoorbeeld hoest, bronchitis of verkoudheid.
Vooral tijdens het raspen van de wortel komen er allerlei etherische oliën vrij, die de slijmvliezen prikkelen. Dit zorgt direct voor verlichting bij een verstopte neus. Ook twee weken lang iedere ochtend en avond een hapje geraspte wortel zou helpen. Klik hier voor meer (gezondheids)receptjes!mierikswortel geraspt

Lange geschiedenis
De geneeskracht van mierikswortel was 3000 jaar geleden al bekend bij de oude Grieken. Bij ons wordt de wortel sinds de middeleeuwen gebruikt als genezend middel. Inmiddels is de genezende werking van mierikswortel ook wetenschappelijk bewezen.

Goed voor de weerstand
Naast de eerdergenoemde luchtwegaandoeningen wordt mierikswortel ook gebruikt bij urineweginfecties en verschillende huidproblemen. En daarnaast verhoogt het de weerstand. Zeelieden nam de wortel vroeger niet voor niets mee op reis tegen scheurbuik.

mierikswortel tegen hoofdpijn
Mierikswortel tegen hoofdpijn
Heb je last van hoofdpijn, migraine of verkrampte nekspieren? Ook dan kan mierikswortel helpen! Maak een pasta van versgeraspte mierikswortel. Smeer een laag van ongeveer een centimeter op een doek en leg die als een kompres op nek of hoofd. Wrijf de plek daarna in met verzorgende olie. Gebruik altijd versgeraspte mierikswortel, want de werkzame oliën verdampen binnen een kwartier.

Sterke wortel
Er is maar een kleine hoeveelheid nodig om het worteltje goed te proeven in een gerecht. Kriebelen je gehemelte en neus en krijg je het iedere hap warmer, dan was je waarschijnlijk toch iets te enthousiast. Wie een gevoelige maag heeft of last heeft van brandend maagzuur moet wel uitkijken met deze scherpe wortels; gebruik mierikswortel in dit geval met mate.

Anderen lezen ook:  Tulpen in huis

Blijft je verkoudheid maar duren? Probeer vlierbessensap.