Kaneel is niet meer weg te denken uit onze keukens, maar wat minder bekend is het belang van kaneel in de natuurapotheek. Toch heeft kaneel meer werkzame stoffen in zich dan je misschien denkt!

Kaneel is een bron van onder meer ijzer, calcium, magnesium en zink, en bevat de vitamines A, B1 en B2 en C. In de natuurgeneeskunde wordt het geroemd vanwege de antibacteriële en kalmerende werking, en positieve invloed op de spijsvertering.

Onderzoekers doen steeds meer onderzoek naar de werkende stoffen van kaneel. Er wordt onder meer onderzocht hoe de bloedsuikerverlagende werking van kaneel een rol kan spelen voor diabetici. Kaneel zou, vanwege de aanwezigheid van chroom, een stabiliserende werking hebben op de bloedsuikerspiegel
kaneel
Zwanger? Let op!
Zwangere vrouwen moeten opletten; er zijn aanwijzingen dat de in kaneel aanwezige stof coumarine met name tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap schadelijk kan zijn. De hoeveelheden coumarine is in cassiakaneel hoger dan in Ceylonkaneel, respectievelijk 2 gram per kilo en 0,2 gram per kilo. Coumarine kan in grote hoeveelheden onder meer problemen opleveren voor de lever en de nieren. Als je nu denkt dat je geen appeltaart of speculaasjes meer kan eten, geen paniek! Zoals bij zoveel dingen geldt ook hier: overdaad schaadt, dus geniet gewoon met mate van al die lekkere winterse gerechten met kaneel.

kaneel honing
Tip: maak zelf kaneelhoning: lekker én gezond!
Doe kaneelstokjes en naar wens steranijs in honing en laat dit een week lang trekken. Dit mengsel ruikt heerlijk en smaakt niet alleen lekker op een boterham bij het ontbijt, maar geldt ook als middel om het cholesterolgehalte te verlagen, werkt kalmerend en heeft een positief effect op de spijsvertering.

Anderen lezen ook:  10 tips bij hooikoorts

Kaneelolie
In een aromalamp heeft kaneel een verwarmend effect en de geest vaart wel bij het heerlijke aroma. Ook fijn bij verkoudheid.

Weet jij waar kaneel vandaan komt? Klik hier!