Hop, de plant die al eeuwenlang succesvol in de volksgeneeskunde wordt gebruikt, kalmeert en zorgt voor een goede nachtrust. Zijn geneeskracht zit in de mooie lichtgroene hopbellen die in de late zomer worden geoogst.
Een fris getapt glas goudgeel bier is niet alleen lekker, het heeft vaak ook het effect van een slaapmutsje. De oorzaak hiervan is de hop, een van de ingrediënten van bier. De hopbellen bevatten onder andere de bitterstoffen humulon en lupulon, die een ontspannend en slaapbevorderend effect op het lichaam hebben. Naast de bitterstoffen bevatten ze ook looizuren, harsen en etherische oliën die antibacterieel en ontstekingsremmend werken.
Hop in je kussen
Als je problemen hebt om in slaap te komen, kan je uiteraard ook zonder een glas bier van de eigenschappen van hop profiteren. Een kussen gevuld met gedroogde hopbellen of een kopje hop-thee zorgt voor zoete dromen.
Hop tegen vrouwenkwaaltjes
Ook bij vrouwenkwaaltjes worden de vruchtkegels van deze vlijtige klimplant erg gewaardeerd. De lichtgroene hopbellen bevatten namelijk fyto-oestrogenen, die de hormonale veranderingen tijdens de overgang opvangen. Een thee van verschillende zogeheten ‘vrouwen’-kruiden, zoals hop, vrouwenmantel of sint-janskruid kalmeert en heeft een positief effect op de algehele gezondheid. Het is dan wel zaak om deze thee over een langere periode regelmatig te drinken.
Maak zelf eens hop-thee!