Abrikozen zijn heerlijke frisse zomervruchten! Vooral verwerkt in deze crumble zijn de vruchten een echte traktatie.

Ingrediënten abrikozencrumble
12 grote abrikozen
50 g suiker
125 g bloem
125 g fijne kristalsuiker
125 g amandelpoeder
175 g koude boter
ondiepe ovenschaal 

abrikozencrumble

Bereiding abrikozencrumble
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Ontpit de rijpe abrikozen en snijd ze in vieren.
Strooi er de suiker over.
Meng de fijne kristalsuiker met het amandelpoeder en de bloem en kneed er dan de koude boter door.
Maak er met je vingertoppen een korrelig mengsel van.
Verdeel dit over de abrikozen en zet de schaal in de oven.
Na ongeveer een half uur is de crumble gaar.
Let er wel op dat de bovenkant niet te donker wordt. Zet anders de oven een beetje lager of dek de bovenkant af met aluminiumfolie.
Serveer warm of koud.
Heb je geen verse abrikozen, dan kun je ook goed uitgelekte abrikozen uit blik gebruiken.

Eeuwige jeugd door abrikozen
In het Pakistaanse Karakoramgebergte wonen de Hunza’s, een volk waarvan men zegt dat het afstamt van Griekse soldaten die met het leger van Alexander de Grote zijn meegekomen. Tot de aanleg van de Karakoram Highway in de jaren 70 leefden de Hunza’s behoorlijk geïsoleerd en het verhaal gaat dat de mensen er heel oud werden en er nauwelijks ziekten voorkwamen, ondanks de barre winters.
De Hunza’s leven voornamelijk van abrikozen. Ze eten ze vers en gedroogd en uit de pitten wordt abrikozenolie geperst, die wordt gebruikt in de keuken maar ook op het gezicht wordt gesmeerd om de huid zacht en jong te houden.

Anderen lezen ook:  Cheesecake met aardbeien

Hoe je abrikozen zelf plant en kweekt, lees je op Tuinseizoen.com.