De hortensia is bekend als tuin- en kamerplant, én als snijbloem. Aan de bloei van een hortensia lijkt geen einde te komen en de heester is redelijk makkelijk qua verzorging.
De bekendste hortensia’s voor de tuin zijn de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) en H. arborescens ’Annabelle’ met wolken van grote, roomwitte bloemtrossen. Daarnaast zijn ook de klimhortensia (H. anomala subsp. petiolaris), de pluimhortensia (H. paniculata) en de eikenbladhortensia (H. quercifolia) bekende gasten in onze tuinen.
Bollen en schermen
De boerenhortensia is er met grote bolvormige bloemen, en met schermen met langs de rand mooie bloemen. Deze bloemenkrans moet de insecten lokken, zodat ze bij de vruchtbare binnenste bloemen komen.
Boerenhortensia snoeien
Omdat H. macrophylla op het hout van het voorgaande jaar bloeit, moet je hem na de bloei niet zomaar terugsnoeien. Dan zit je volgend jaar zonder bloemen. Het beste snoei je ieder jaar een derde van de struik – de oudste takken – terug, evenals jonge zwakke scheuten.
Hortensia ’Annabelle’ snoeien
Hortensia ’Annabelle’ is enorm populair. Dat is ook niet zo verwonderlijk gezien zijn mooie en rijke bloei. Bovendien kan hij – in tegenstelling tot de boerenhortensia – zonder problemen worden teruggesnoeid. Er wordt zelfs aangeraden dit eind maart te doen; op deze manier blijven de bloemen iets kleiner, waardoor ook de stengels beter overeind blijven.
Klimhortensia
De klimhortensia hoeft niet per se te klimmen, maar kan ook gebruikt worden als bodembedekker. Hij doet het goed in de (half)schaduw en kan als klimmer wel 20 meter hoog worden. Het is bovendien een geliefde broedplaats voor vogels.
Pluimhortensia
De pluimhortensia kan in vergelijking met zijn soortgenoten beter tegen droogte en vorst. De pluimen verkleuren mooi van wit naar roodpaars. Bij de eikenbladhortensia is ook het blad decoratief; in het najaar verkleurt het naar roodbruin.
Zorg voor goede grond
Hortensia’s zijn blij met een rijke, vochtige en losse bodem. De voornaamste taak is te zorgen dat de hortensia niet uitdroogt. Dus zorg ervoor dat de grond in de zomer goed vochtig blijft.
Wil je je hortensia’s vermeerderen? Neem een stekje van je hortensia. Kijk hier hoe!
Wat een fijn hortensia advies en leuke info
over activiteiten.
Hartelijke groet Lia Vink