De lange, recht opgaande takken van het peperboompje (Daphne mezereum) zijn nog kaal als de eerste bloemen vanaf maart, in milde winters zelfs al vanaf februari, verschijnen. Die vroege bloei en de verleidelijke geur betoveren mens en dier.
Het peperboompje, ook wel rood peperboompje genoemd, krijgt zijn blaadjes wat later, maar zorgt vroeg in het voorjaar al wel voor paarsroze, stervormige bloemetjes en voor een onovertroffen kruidige geur. Ook vroege vlinders, bijen en hommels vliegen op zoek naar nectar af en aan.
Daphnes zijn trage groeiers en worden zelden hoger dan 1,50 meter. De takken van het peperboompje zitten losjes verdeeld aan de struik en zijn meestal dun bebladerd. De smalle, langwerpige, lichtgroene bladeren vallen niet erg op en verschijnen pas na de bloei.
Let op: giftige vruchten!
Vanaf juni rijpen de vruchten van Daphne mezereum: rode, verleidelijk glanzende bessen. Maar dat mooie rood staat in dit geval voor gevaar, want de bessen zijn zeer giftig. Pluk de bessen op tijd als er kinderen in je tuin komen. Wees voorzichtig als je deze plant aanraakt: alle delen van de plant zijn giftig en bevatten stoffen die huidirritaties kunnen veroorzaken.
Beste plaats voor het peperboompje
Het peperboompje geeft de voorkeur aan een niet te natte maar ook niet te droge, licht beschaduwde grond onder diep wortelende bomen. Verder geldt: laat in de herfst afgevallen blad liggen zodat er een humuslaag kan ontstaan. Wied voorzichtig zodat je de wortels niet beschadigt en zaailingen een kans geeft. Als je zo’n plaats hebt gevonden, hoef je niet eens te bemesten. De laag afgevallen bladeren verteert en vormt voldoende humus om het struikje te verzorgen. Ook een verjongingssnoei is niet nodig.
Combineren met het peperboompje
Het peperboompje komt mooi tot zijn recht in een tapijt van groenblijvende vaste planten. Bijvoorbeeld het leverbloempje (Hepatica nobilis), kerstroos (Helleborus), lievevrouwebedstro (Galium odoratum) en varens passen er prima bij.
weer veel geleerd